Oto mój przepis:
Ciasto:
150 g mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy (mały)
125 g pokrojonego w kawałeczki masła
Farsz:
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (aby było słodsze można dodać więcej- wg.uznania)
owoce: truskawki, ale można dodać takie jakie TYLKO lubicie ;)
A robimy to tak:
1. Do szerokiej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, cukier waniliowy. Zdecydowanym ruchem zagniatamy szybciutko ciasto i odkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Formę do ciasta nacieramy tłuszczem a następnie wysypujemy bułką tartą.
3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy owoce, dekorujemy miętą.
Spróbowałyście mojego przepisu? ;)
A może same coś Mi polecicie?
S M A C Z N E G O ;)
Mniam! wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń