Dlatego, wyszukałam na jednym z blogów przepis na ciasto czekoladowe. Trochę je zmodyfikowałam i...jest;)
Przepyszne, mokre i nasączone alko ciasto czekoladowo-jagodowe.
Chyba już potrafię upiec 2 ciasto ;D
Oto krok po kroku jak powstała ta pyszota ;)
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 21cm)
Krem porzeczkowy :
- słoik frużeliny porzeczkowej o pojemności 375 g
- 500 g serka waniliowego (ja użyłam derka waniliowego Danio)
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
50 g margaryny
5 łyżek cukru
6 łyżeczki kakao
Ciasto czekoladowe krok po kroku:
W pierwszym naczyniu przygotować składniki mokre. Połączyć ze sobą: jajka, mleko, olej, olejek waniliowy i cukry. Mieszam trzepaczką, by cukier się rozpuścił. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Składniki suche wsypać do mokrych, energicznie mieszać rózgą do połączenia się składników. Powinniśmy uzyskać gładką masę o gęstej, lejącej konsystencji, z której wyrośnie nam mokre ciasto czekoladowe.
Piekarnik rozgrzać do 180 'C. Tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie wysypać bułką tartą- wylać masę. Piec około 1,20h lub do suchego patyczka. Schłodzone ciasto czekoladowe (ja pozostawiłam na całą noc), podzielić na 3 blaty, mniej więcej równej szerokości.
Krem porzeczkowy:
Przygotować masę kremowo-porzeczkową. Frużelinę zmiksować wTermomiksie lub blenderze na konsystencję musu. Wymieszać z serkiem waniliowym i za pomocą łopatki , utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszać z masą. Można dodać troszkę owoców, żeby były bardziej widoczne;)
Polewa czekoladowa:
Przygotować polewę czekoladową. Margarynę rozpuścić, dodać cukier całość zagotować intensywnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać kakao. Wymieszać, by nie powstały grudki. Polewę przestudzić.
Pierwszy z czekoladowych blatów , nasączyć alko. jakim chcecie, następnie posmarować około połową ilości kremu porzeczkowego, ułożyć owoce jagody jeśli macie, jeśli nie nic się nie stanie;) Przykryć drugim blatem(też nasączonym) docisnąć. Drugi blat posmarować mniejszą ilością kremu, tak, by wystarczyło go na wierzch i boki ciasta, wierzch polać tężejącą, zimną polewą czekoladową. Posypać, owocami, startą czekoladą.
Przepis na FRUŻELINĘ JAGODOWĄ (Można tak zrobić z prawie każdym owocem)
Składniki:
- 1 kg owoców
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek żelatyny
Owoce umyć, osuszyć. Podgrzać z cukrem, mieszając delikatnie od czasu do czasu, ale nie gotować. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 4 łyżkach wody. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do owoców, wymieszać. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Frużelinę przelać do słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Powinna mieć konsystencję lekko galaretowatą, ale nie powinna być tak ściągnięta, jak galaretka.
S M A C Z N E G O ! ! !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz