środa, 14 sierpnia 2013

Pijane ciasto czekoladowo-jagodowe ;)

W następnym tyg. mam zamiar zaprosić znajomych na kolację. Zaserwuję moją specjalność żeberka z grzybkami a na deser chciałam zrobić coś innego, niż zebrę, którą robię zawsze,bo...bo tylko ona mi wychodzi. Ja zwyczajnie nie potrafię piec. Oprócz zebry i muffinek wszystko popsuje;)
Dlatego, wyszukałam na jednym z blogów przepis na ciasto czekoladowe. Trochę je zmodyfikowałam i...jest;)
Przepyszne, mokre i nasączone alko ciasto czekoladowo-jagodowe.
Chyba już potrafię upiec 2 ciasto ;D
Oto krok po kroku jak powstała ta pyszota ;)

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 21cm)

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 0,5  szklanki cukru (można więcej, ale ja nie lubię aż tak słodkiego)
  • 10 ml olejku waniliowego do ciast
  • 200 g mąki
  • 60 g kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • owoce jagody do dekoracji (opcjonalnie)
  • vódka/spirytus do nasączenia
  • pół tabliczki czekolady  mlecznej (opcjonalnie)

  • Krem porzeczkowy :
    • słoik frużeliny porzeczkowej o pojemności 375 g
    • 500 g serka waniliowego (ja użyłam derka waniliowego Danio)
    • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości ciepłej wody
    Polewa czekoladowa (gorzka)
              50 g margaryny
              5 łyżek cukru
              6 łyżeczki kakao
     
     
    Ciasto czekoladowe krok po kroku:
     
    W pierwszym naczyniu przygotować składniki mokre. Połączyć ze sobą: jajka, mleko, olej, olejek waniliowy i cukry. Mieszam trzepaczką, by cukier się rozpuścił. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Składniki suche wsypać do mokrych, energicznie mieszać rózgą do połączenia się składników. Powinniśmy uzyskać gładką masę o gęstej, lejącej konsystencji, z której wyrośnie nam  mokre ciasto czekoladowe. 
    Piekarnik rozgrzać do 180 'C. Tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie wysypać bułką tartą- wylać masę. Piec około 1,20h lub do suchego patyczka.  Schłodzone ciasto czekoladowe (ja pozostawiłam na całą noc), podzielić na 3 blaty, mniej więcej równej szerokości.
     
    Krem porzeczkowy:
     
    Przygotować masę kremowo-porzeczkową. Frużelinę zmiksować wTermomiksie lub  blenderze na konsystencję musu. Wymieszać z serkiem waniliowym i za pomocą łopatki , utrzeć na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszać z masą. Można dodać troszkę owoców, żeby były bardziej widoczne;)
     
     
    Polewa czekoladowa:
     
    Przygotować polewę czekoladową. Margarynę rozpuścić, dodać cukier  całość zagotować intensywnie mieszając. Pod koniec gotowania dodać kakao. Wymieszać, by nie powstały grudki. Polewę przestudzić.

    Pierwszy z czekoladowych blatów , nasączyć alko. jakim chcecie, następnie posmarować około połową ilości kremu porzeczkowego, ułożyć owoce jagody jeśli macie, jeśli  nie nic się nie stanie;) Przykryć drugim blatem(też nasączonym) docisnąć. Drugi blat posmarować mniejszą ilością kremu, tak, by wystarczyło go na wierzch i boki ciasta, wierzch polać tężejącą, zimną polewą czekoladową. Posypać, owocami, startą czekoladą.
     
     

     
    Przepis na FRUŻELINĘ JAGODOWĄ (Można tak zrobić z prawie każdym owocem)
     
    Składniki:
    • 1 kg owoców
    • 1,5 szklanki cukru
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5 łyżek żelatyny

    Owoce umyć, osuszyć. Podgrzać z cukrem, mieszając delikatnie od czasu do czasu, ale nie gotować. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 4 łyżkach wody. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do owoców, wymieszać. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Frużelinę przelać do słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Powinna mieć konsystencję lekko galaretowatą, ale nie powinna być tak ściągnięta, jak galaretka.



     
     
     
    S M A C Z N E G O ! ! !
     
     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz